Wanneer je gebruik maakt van een RVU-regeling dan eindigt je baan eerder dan de pensioenleeftijd. Heb je op dat moment dan ook recht op een transitievergoeding? Bij een voortijdig einde van je baan heb je daar toch recht op? In deze blog lees je alles over de RVU-regeling en wel of geen recht op een transitievergoeding.
Transitievergoeding
Wanneer je baan eindigt op initiatief van de werkgever, dan heb je recht op een transitievergoeding. Je baan kan eindigen door ontslag of door het niet verlengen van een tijdelijk contract. Een uitzondering hierop is het bereiken van een AOW-gerechtigde leeftijd of een andere pensioenleeftijd. Dan heb je geen recht op een transitievergoeding.
Een transitievergoeding is deels een compensatie voor het ontslag en deels om de transitie naar ander werk mogelijk te maken. De transitievergoeding kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor scholing of begeleiding bij het vinden van ander werk. Het is niet verplicht om het geld hiervoor te gebruiken, maar het is er wel voor bedoeld.
Werknemers die in aanmerking komen voor een transitievergoeding komen ook vaak in aanmerking voor een WW-uitkering.
Lees ook:
Pensioenontslag, wanneer kan je verplicht met pensioen worden gestuurd
RVU-regeling
De RVU-regeling is bedoeld om werknemers die niet meer door kunnen werken tot de AOW-gerechtigde leeftijd in staat te stellen om eerder te stoppen met werken. De werkgever mag dan gedurende maximaal 3 jaar een gemaximeerde vergoeding betalen om die periode tot de AOW-leeftijd te overbruggen.
Bij de RVU-regeling is het de werknemer die ervoor kiest om er gebruik van te maken. De cao, of de werkgever maakt het mogelijk, maar de werknemer kiest uiteindelijk. Wanneer je dus gebruik maakt van de RVU, dan vraag je een RVU-uitkering aan en als je die toegezegd hebt gekregen, dan neem je zelf ontslag. Het is dus een ontslag op initiatief van de werknemer en niet van de werkgever.
Wanneer je gebruik maakt van de RVU-regeling nadat je zelf ontslag hebt genomen, heb je ook geen recht op een WW-uitkering.
Bij RVU-regeling geen transitievergoeding
Maak je gebruik van de RVU-regeling dan neem je ontslag op eigen initiatief en heb je geen recht op een transitievergoeding. Dat is ook logisch, want je krijgt al een ‘ontslagvergoeding’ en naast de RVU-regeling nog een transitievergoeding zou dubbelop zijn.
Een RVU-regeling in combinatie met transitievergoeding is, gelet op de bedoeling van de transitievergoeding, ook niet logisch. Je stopt met werken en hebt geen transitie naar ander werk. Dus een vergoeding voor die transitie heb je niet nodig.
Foto: Edmond Dantes – Pexels.com
Jan van Harten is pensioenadviseur, financial planner en financial blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.
RVU wordt het nu alleen een verlenging of een permanente regeling?
Het is de bedoeling dat de RVU een permanente regeling wordt. Althans, in de wet. Voor een individu geldt de regeling indien en zolang er een cao is waarin deze regeling is afgesproken.
Heb je wanneer je voor de RVU regeling kiest nog steeds recht op ontslagvergoeding?
Als je voor een RVU-regeling kiest, dan neem je zelf ontslag. Dan heb je geen recht op een ontslagvergoeding, zijnde de transitievergoeding. Overigens is de RVU-regeling als je het goed beschouwd zelf al een ontslagvergoeding.
werkgever biedt een regeling aan [kopie rvu] maar noemt het geen rvu maar een individuele regeling.
je kan gebruik maken van een vaststellingsovereenkomst en alles in 1x laten uitbetalen.
met daarop recht op ww.uitkering
klopt dit ?
Mijn ervaring is, en ik zit er nu midden in, VSO moet je altijd laten toetsen door een VSO advocaat.
En in een keer uitbetalen is leuk voor de belasting ontvanger. En het recht op WW moet je laten toetsen door de VSO advocaat.
Ja en nee. Je hebt recht op een WW-uitkering als je dienstverband onvrijwillig wordt beëindigd. Wanneer dat het geval is, dan heb je recht op een transitievergoeding en WW. Als je overeenkomt dat je in plaats van de transitievergoeding een bedrag gelijk aan de RVU kan krijgen, dan mag je dat afspreken.