Kosten pensioenadvies en lijfrenteadvies zijn nu aftrekbaar

De kosten van pensioenadvies en lijfrenteadvies zijn aftrekbaar. Echter niet alle kosten voor alle soorten van advies zijn volledig aftrekbaar. Het gaat om de bemiddelingskosten bij de aankoop van je pensioenuitkering, je lijfrenteuitkering of je gouden handdruk stamrecht uitkering op de pensioendatum.

Nieuw standpunt

In het verleden waren de kosten van pensioen- en lijfrenteadvies altijd aftrekbaar geweest. Tot ongeveer 10 jaar geleden daar ineens een einde aan werd gemaakt.

Dat was dus altijd de regel, tot begin juni 2023 de Belastingdienst ineens bekend maakte dat de bemiddelingskosten voor bijstand door een deskundige wel (weer) aftrekbaar zijn. In de specifieke publicatie wordt alleen maar over lijfrenteadvies gesproken. Maar als je de toelichting goed leest en kijkt in de wetsartikelen waar naar verwezen wordt, dan zijn ook de kosten voor een pensioen en een gouden handdruk stamrecht aftrekbaar.

Kosten pensioenadvies en lijfrenteadvies aftrekbaar

“Van aftrek van kosten kan sprake zijn, als de kosten zijn gemaakt voor de verwerving, inning en behoud van de uitkeringen.” zo valt te lezen op de website van de Belastingdienst. Dus als je een uitkering moet aankopen en je schakelt daarbij een adviseur in, dan zijn de kosten die je maakt aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting.

De kosten zijn niet ongelimiteerd aftrekbaar. Het moet gaan om kosten voor zover die niet meer zijn dan gebruikelijk. Dat is natuurlijk een rekbaar begrip. Wij gaan er vanuit dat de meeste rekeningen wel aftrekbaar zijn, maar er is dus een bovengrens. Alleen is niet precies duidelijk hoe hoog die bovengrens is.

Shoppen met je pensioenkapitaal of je lijfrentekapitaal

Wanneer je een adviseur inschakelt voor het shoppen met je pensioenkapitaal en je lijfrentekapitaal, dan zijn de kosten dus aftrekbaar. Dat scheelt dus al snel een paar honderd Euro die je terug kan krijgen van de Belastingdienst.

Shoppen kost bij ons vanaf € 898,- (in 2023). Stel je inkomen is belast tegen 36,93%. Dan kun je dus € 898,- in aftrek brengen en krijg je afgerond € 332,- terug, waardoor het advies je uiteindelijk netto slechts € 566,- kost.

Foto: Karolina Grabowska – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *