Top 9 – tips om te besparen op je boodschappen

De prijzen van boodschappen zijn sinds vorig jaar hard aan het stijgen en dit jaar lijkt de stijging nog groter dan vorig jaar. De inflatie is op dit moment nog rond de 8% en een groot deel van die hoge inflatie wordt veroorzaakt door boodschappen. Hoe dan ook, boodschappen worden duurder en duurder. Daarom een top 9 van de beste tips om te besparen op je boodschappen.

Besparen op boodschappen

Wanneer je met pensioen bent is er vaak aan de inkomstenkant niet veel te veranderen. Je pensioeninkomsten liggen vast en, afhankelijk van hoe en waar je pensioen hebt opgebouwd, stijgt je inkomen vaak ook niet meer volledig mee met de stijging van de prijzen. Besparen is dan een van de opties om te zorgen dat je inkomsten en uitgaven goed blijven matchen. Vandaag de focus op besparen op boodschappen.

Lees ook:
Bezuinigen na je pensioen – bespaar op gas

1. Werk met een strak budget

Maak een vast budget voor je boodschappen. Dat kan per week of per maand zijn, dat maakt niet zoveel uit. Ikzelf werk met een maandbudget, want de ene week is nou eenmaal duurder dan de andere week. En door een budget per maand heb ik een beetje speling, zonder dat ik teveel geld uitgeef.

Ik heb het budget ook echt gescheiden op een aparte bankrekening. Die rekening gebruik ik alleen voor boodschappen. Dat kost een paar Euro per maand om die rekening aan te houden, maar doordat ik nooit teveel geld kan uitgeven verdien ik die kosten makkelijk terug. heb jij liever cash, dan kun je ook iedere week of maand een vast bedrag pinnen.

2. Schrijf een maand lang je uitgaven op

Inzicht is belangrijk. Dat geldt ook wanneer je wilt besparen op boodschappen. En inzicht krijg je het beste door heel bewust te meten waar je geld naartoe gaat. Dus schrijf minimaal een maand lang al je uitgaven op. En kijk regelmatig terug of wat je hebt gekocht noodzakelijk was.

3. Koop alleen wat op je boodschappenlijst staat

Werk met een goede boodschappenlijst en koop echt alleen maar wat op de boodschappenlijst staat. Besparen op boodschappen doe je het beste door dingen niet te kopen. En vergeet niet, alles in de supermarkt is erop gericht om jou méér te laten kopen. Gedragswetenschappers hebben een dagtaak om alles wat zij weten over beïnvloeding in te zetten in de supermarkt waar jij je boodschappen doet. Laat je niet verleiden!

4. Plan je maaltijden en doe 1 keer per week boodschappen

Dagelijks je boodschappen doen is voor veel gepensioneerden een gezellig uitje. En dagelijks boodschappen doen is minder gesjouw met zware boodschappentassen. Toch is het aan te bevelen om eens per week een plan te maken en dan je boodschappen te doen voor een week.

5. Koop als het in de aanbieding is. Lees folders

Voordat je eens per week boodschappen gaat doen, lees de folder van jouw supermarkt. En koop aanbiedingen. En zeker van de houdbare producten kun je een voorraad kopen.

Tip: lees ook de folder van volgende week. Misschien kun je met bepaalde aankopen beter een week wachten omdat die volgende week in de aanbieding zijn.

6. Doe online boodschappen

Je moet er van houden en voor veel mensen is het even wennen. Maar online boodschappen doen kan ook een flinke besparing opleveren op je boodschappen. Je kunt gedurende de week je online winkelwagen vullen met alleen de producten die je nodig hebt. En je ziet meteen hoeveel het totaal kost. En eens per week laat je het bezorgen. Je koopt dus automatisch alleen maar de dingen die op je boodschappenlijst staan. En het scheelt een hoop gesjouw.

7. Ga naar goedkoopste supermarkt

Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat Dirk van de Broek de goedkoopste supermarkt is. De prijzen waren (gemeten in 2022) 11% onder het gemiddelde. Wat verder opvallend was in het onderzoek van de Consumentenbond is dat Aldi en Lidl blijken nauwelijks goedkoper waren dan Albert Heijn.

8. Koop geen A-merken

Koop geen A-merken maar budgetmerken. Ook dat is onderzocht door de Consumentenbond en verschil kan oplopen tot 50%.

9. Kook grotere hoeveelheden

De meeste huishoudens van gepensioneerden bestaan uit 1 of 2 personen. De gemiddelde maaltijd die je dan kookt is klein, Het is makkelijker en goedkoper om grotere hoeveelheden te kopen en te koken. Kook dus twee of meer keer tegelijk. En bewaar de extra maaltijd in je koelkast of vriezer.

Wil je meer tips over je leven na je pensioen, kijk dan eens op onze adviespagina of meld je aan voor de nieuwsbrief.

Foto: Suganth – Pexels.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *