We gaan gemiddeld steeds later met pensioen. De gemiddelde pensioenleeftijd in Nederland ligt al ruim boven de 65 jaar. Dat is 4 jaar hoger dan 20 jaar geleden. Maar is het wel nodig om zo laat met pensioen te gaan? Veel mensen willen eerder stoppen met werken en hun pensioen eerder in laten gaan. Ik geef 5 mogelijkheden en redenen. Ik geef ook aan waar je op moet letten als jij besluit eerder te stoppen met werken en je pensioen eerder in te laten gaan.
1. Je hebt meer opgebouwd dan je denkt
Veel mensen kunnen eerder stoppen met werken dan ze denken. In onze adviespraktijk spreek ik regelmatig mensen die misschien iets eerder met pensioen willen gaan. Maar ze hebben grote twijfels of het wel mogelijk is. Heel vaak blijkt dat ze nog veel eerder kunnen stoppen met werken dan ze zelf voor mogelijk hadden gehouden.
Je hebt vaak meer pensioen opgebouwd dan je denkt. Je hebt in het verleden pensioen opgebouwd dat op 65-jarige leeftijd in zal gaan. In sommige pensioenregelingen zelfs nog eerder. En dat is waarschijnlijk het grootste deel van je pensioen.
De laatste jaren is de pensioenleeftijd naar achteren opgeschoven. Je bouwt dan pensioen op, gericht op die opgeschoven pensioenleeftijd. Maar dat gaat maar over een klein deel van je pensioen. Het meeste pensioen dat je hebt opgebouwd is gericht op een eerdere pensioenleeftijd en dus kan je vaak eerder stoppen met werken dan je denkt.
Lees ook:
Pensioen is geen vakantie
2. Misschien heb je recht op een Regeling Vervroegde Uittreding (RVU)
In veel cao’s zijn afspraken gemaakt over een RVU-regeling. Deze regeling stelt je in staat om 3 jaar eerder te stoppen met werken. De RVU-regeling geeft je een uitkering tot je AOW-leeftijd. Vaak is alleen de RVU-uitkering niet voldoende om eerder te stoppen met werken. Maar wanneer je jouw pensioen ook naar voren haalt, is het vaak wel mogelijk om eerder te stoppen en je pensioen in te laten gaan. In veel cao’s is de RVU-regeling bedoeld voor mensen die zwaar werk doen. Je moet dan aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de RVU-regeling. Is de RVU-regeling niet mogelijk, dan kun je ook kiezen voor een AOW-overbruggingspensioen.
3. Denk aan een AOW-overbruggingspensioen bij eerder stoppen met werken
Wanneer je eerder stopt met werken en je pensioen eerder in laat gaan, krijg je vaak nog geen AOW-uitkering. Hierdoor krijg je in de eerdere jaren een lager bruto inkomen dan in de jaren erna. Dat kun je oplossen door gebruik te maken van een AOW-overbruggingspensioen. Je ruilt dan een deel van je ouderdomspensioen om voor een tijdelijke pensioenuitkering gedurende de jaren dat je nog geen AOW-uitkering ontvangt. Alles daarover lees je in onderstaande blog.
Lees ook:
Profiteer van een overbruggingspensioen
4. Eerder stoppen met werken heeft gevolgen
Eerder stoppen met werken heeft gevolgen. Want als je eerder stopt, dan bouw je minder pensioen op via jouw werkgever. Het pensioen wordt lager dan wanneer je doorwerkt, want je bouwt minder lang op. Dat klinkt spannender dan dat het vaak is. Want je loopt wel opbouw mis, maar dat is vaak relatief weinig. Want als je al 45 jaar hebt gewerkt (vanaf je 22e) en pensioen hebt opgebouwd, dan mis je bij eerder stoppen met werken een deel van je opbouw. Als jij dan bijvoorbeeld 1 jaar eerder stopt, dan mis je 1 jaar van 45 jaar. Dat is net iets meer dan 2%.
Eerder stoppen betekent ook vaak dat je jouw pensioen eerder laat ingaan. Daardoor wordt het ook iets lager. Want je pensioen moet over een langere periode worden uitgekeerd. Dus in plaats van gemiddeld 20 jaar vanaf je 67e, keert het dan 21 jaar uit vanaf je 66e. Daardoor wordt je pensioen lager.
Een lager pensioen kan gevolgen hebben voor je zorg- en huurtoeslag. Het kan zijn dat je doordat je eerder stopt met werken en je pensioen in laat gaan, juist wel in aanmerking komt voor een zorgtoeslag of een huurtoeslag. Of de toeslag die je krijgt wordt hoger.
5. Je kunt ook in deeltijd met pensioen gaan
Eerder stoppen met werken en met pensioen gaan is niet voor iedereen weggelegd. Door eerder met pensioen te gaan wordt je pensioenuitkering immers lager. En als een lager pensioen voor jou geen optie is, dan is eerder stoppen met werken dus niet mogelijk. Wellicht kun je dan besluiten om deeltijd met pensioen te gaan. Dus je stopt gedeeltelijk met werken en blijft gedeeltelijk doorwerken. Lees hier meer over deeltijdpensioen.
Jan van Harten is pensioenadviseur, financial planner en financial blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.