Wat is voor mij het beste om te doen? Dat is een vraag die vaak aan mij gesteld wordt. Meestal krijg ik een korte beschrijving van de situatie en daarna de vraag wat het beste is. Ik kan die vragen meestal niet beantwoorden en vertel diegene dat hij of zij een pensioenadvies nodig heeft.
Er zijn verschillende redenen waarom je soms pensioenadvies nodig hebt. In deze blog beschrijf ik 5 signalen wanneer jij advies nodig hebt. Herken jij je in een of meerdere situaties? Dan is de kans groot dat ook jij pensioenadvies nodig hebt.
Financiële positie
Jouw financiële positie is een heel bepalende factor. Hoeveel pensioen, lijfrente, vermogen, eigen woning en schulden heb jij? Dat bepaalt voor een belangrijk deel jouw keuzes voor de inrichting van je pensioen.
Is dit voor jou gesneden koek? Of heb je dit niet goed in beeld en begrijp je de invloed van deze zaken op je pensioen niet zo goed?
Wat zijn je uitgaven
Hoeveel geef je uit en waaraan geeft je dat uit. Dat bepaalt hoeveel inkomen je wanneer nodig hebt. Netto inkomen. En kom je tekort, dan wordt ook belangrijk waaraan je geld uitgeeft. Want noodzakelijke uitgaven kun je niets mee. Maar er zijn ook zaken waar je op kunt bezuinigen.
Op basis van je uitgaven (per periode) kun je een overzicht maken van je benodigde inkomsten. Vervolgens plan je jouw inkomen uit je pensioen en je vermogen zodanig dat je in alle situaties voldoende hebt om je uitgaven te dekken.
Een handig hulpmiddel is de checklist die ik heb gemaakt om je uitgaven in beeld te brengen: Hoeveel pensioen heb jij nodig? Check je uitgaven
Heb jij heel scherp wanneer je welke inkomensbehoefte hebt? Of vind jij deze puzzel leggen ingewikkeld?
Wat zijn je doelen?
Het is belangrijk om helder te hebben welke doelen jij hebt na je pensioen. Hoe ziet jouw leven er uit? Welke dingen wil jij doen? Wat wil jij bereiken? Wat wil je nalaten.
Jouw doelen bepalen, naast je reguliere uitgaven, in belangrijke mate hoeveel inkomen jij in welke fase van je leven nodig hebt. Maar ook de vraag wat jij wilt nalaten aan je (klein)kinderen is een belangrijk aspect wat je mee moet nemen bij het invullen van jouw pensioen.
Heb jij jouw doelen scherp? En weet je welke invloed dat heeft op je pensioen? Of heb jij moeite met je doelen formuleren en die vertalen naar een concreet financieel plan?
Wat is je risicobereidheid?
Wanneer je met pensioen gaat loop je vaak een bepaald financieel risico. De mate van risico kun je tot op zeker hoogte beïnvloeden met jouw keuzes. De vraag is steeds hoeveel risico jij kúnt lopen en hoeveel risico jij wílt lopen. Jouw risicohouding bepaalt voor een deel de keuzes die jij maakt ten aanzien van jouw pensioen.
Heb jij een goed beeld van het risico dat jij kunt en wilt lopen? Of vind jij het lastig om jouw risicobereidheid in te schatten?
Wat is het beste om te doen?
Wanneer jij niet goed weet wat het beste is om te doen, dan kun je advies vragen. Dat kun je vragen aan je goede vriend, die best veel kennis heeft van financiën. Of je vraagt advies aan je accountant of je werkgever. Vaak kom je dan een heel eind. Zij kunnen je tips geven. Of goede raad. Maar een echt advies, waarin aan jou wordt verteld wat het beste is om te doen? Dat kan eigenlijk alleen maar een pensioenadviseur.
Het geven van een pensioenadvies valt onder de Wet op het financieel toezicht en mag alleen worden gegeven door adviseurs die voldoende zijn opgeleid en een vergunning hebben van de AFM om advies te mogen geven.
Lees ook
Hoe vind je een goede pensioenadviseur
Heb jij heel scherp wat het beste is in jouw situatie? Of wil jij van iemand anders weten wat voor jou het beste is om te doen?
Herken de signalen en kijk of jij pensioenadvies nodig hebt
De meeste keuzes die je maakt als je met pensioen gaat, kun je daarna niet meer terugdraaien. Die keuzes bepalen jouw financiële situatie de rest van je leven. Twijfel je, of herken je een van de bovenstaande signalen? Schakel dan een adviseur in.
Wanneer je een adviseur inschakelt, bereid je dan goed voor. Dat scheelt tijd en geld. Lees daarom voor je een adviseur inschakelt het artikel Ga goed voorbereid naar een pensioenadviesgesprek.
Lees ook: 5 redenen op een pensioenadviseur te nemen
Foto: Alex Green op Pexels
Jan van Harten is pensioenadviseur, financial planner en financial blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.