Goed voorbereid naar een pensioenadviesgesprek

Wanneer jij een pensioenadviesgesprek aangaat met een adviseur, dan is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Dat scheelt vaak veel tijd (en dus geld) en verhoogt de kwaliteit van het advies. In dit artikel geef ik je een aantal praktische tips hoe jij je het beste kunt voorbereiden op een pensioenadviesgesprek.

Doelstelling

Formuleer heel duidelijke doelstellingen en schrijf die voor jezelf op. Denk daarbij aan de volgende punten. Hoe ziet jouw leven na je pensioen er uit? Maak voor jezelf een voorstelling van jouw leven na je pensioen en probeer dat beeld te vertalen naar concrete plannen. En als het even kan, vertaal die plannen naar concrete bedragen. Neem tijdens het pensioenadviesgesprek voldoende tijd om jouw plannen concreet toe te lichten aan jouw adviseur. Dit vormt immers de basis voor het advies.

Opgebouwd pensioen

Verzamel een aantal pensioen documenten voor jezelf en neem die mee naar je gesprek.

 • Een overzicht van al je pensioenen uit www.mijnpensioenoverzicht.nl
 • Van ieder pensioen de meest recente pensioenopgave (je upo)
 • Wanneer je kunt inloggen bij je pensioenuitvoerder, maak dan ook een uitdraai uit die website van je meest actuele pensioenbedragen
 • Relevante en recente brieven van je pensioenuitvoerders over je pensioen

Lijfrente

Wanneer je ook lijfrentes hebt, dan is het belangrijk om ook daar een goed beeld van te hebben. Neem van al je lijfrentes de volgende gegevens mee

 • De originele lijfrente polissen
 • De meest recente waardeopgave
 • Relevante en recente brieven van je uitvoerders over je lijfrente

Financiële situatie

Het is belangrijk om een goed beeld te geven van je huidige en je gewenste financiële situatie. Een recente loonstrook en een aangifte inkomstenbelasting bevat belangrijke informatie voor jouw adviseur. Maak daarnaast een overzicht van de volgende zaken.

 • Spaar- en beleggingstegoeden
 • Huur of hypotheekuitgaven per maand
 • Indien je een hypotheek hebt, de hoogte van de lening, de rente, wanneer wordt welk deel afgelost en tot wanneer staat de rente vast.
 • Eventuele overige leningen

Machtiging

Het kan zijn dat jouw gegevens niet helemaal compleet of up-to-date zijn. Je kunt er dan voor kiezen om jouw adviseur te machtigen om alle gegevens met betrekking tot jouw pensioen op te vragen. Dan kan er direct geschakeld worden met de uitvoerder.

Twijfel je over het feit of je een adviseur moet nemen? Lees dan mijn blog 5 redenen om een pensioenadviseur te nemen.


print

Jan van Harten is pensioenexpert en adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *