Let op met voorwaardelijk pensioen

Veel pensioenregelingen hebben een voorwaardelijk pensioen. Dat is een extra pensioenuitkering die je alleen krijgt als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. De eisen om in aanmerking te komen, verschillen per fonds. Maar zoals de naam als zegt, het is voorwaardelijk. Je kunt het dus kwijtraken. Je moet dus goed opletten!

Ontstaan voorwaardelijk pensioen

Bij de afschaffing van VUT en prepensioen in 2005/2006 is voorwaardelijk pensioen ontstaan als tijdelijke maatregel. Binnen 2 jaar moest de toezegging zijn gedaan en het mocht vervolgens maximaal 15 jaar bestaan. Zolang het voorwaardelijk is hoeft het nog niet volledig te zijn betaald. Na 15 jaar moet het onvoorwaardelijk worden en ook volledig zijn betaald.

Voorwaarden

In de meeste gevallen is het gekoppeld aan het feit dat je voor een bepaalde datum deelnemer moest zijn geweest. Vaak is dat 1 januari 2005. Maar het komt ook voor dat het gekoppeld is aan een nog eerdere datum (die weer verband heeft met voorheen de VUT of prepensioen).  Verder is de voorwaarde dat je deelnemer blijft gedurende de 15-jaarsperiode of tot jouw eerdere pensioendatum.

Bij veel pensioenregelingen wordt het voorwaardelijk pensioen omgezet in een onvoorwaardelijk recht uiterlijk per 1 januari 2021. Maar ook 1 januari 2022 komt voor. Dat heeft te maken met het feit dat het voorwaardelijk pensioen bij die fondsen later is toegezegd (en het loopt wel 15 jaar). ABP heeft zelfs 1 januari 2023 in het reglement staan. Check dus goed wanneer  de einddatum voor jou is.

Voorwaardelijk pensioen kan oplopen tot vele honderden euro’s per maand. Daarom is het belangrijk dat je goed in de gaten houdt onder welke voorwaarden je dit daadwerkelijk krijgt.

Als je eerder wilt stoppen met werken, informeer dan naar de gevolgen voor het voorwaardelijk pensioen. Ook als je van baan verandert, let dan dat je niet onverwacht veel pensioen kwijt raakt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Ik ga bijna met pensioen. Augustus 2021.
    Ik heb pensioen opgebouwd bij het ABP.
    Ik voldoe aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het voorwaardelijke pensioen. Er staat hiervoor een bedrag in mijn pensioen overzicht bij het ABP.
    Het ABP heeft echter een periode van 2 jaar niet vermeld in haar overzicht. Ik zou in 97 en 98 geen pensioen hebben opgebouwd. Het ABP en mijn toenmalige werkgever zijn hier mee bezig en het lijkt er op dat het wordt recht gezet.

    Mijn vraag is nu: Is het wel erkennen van het opbouwen van pensioen in de genoemde twee jaar ook van invloed op de hoogte van het voorwaardelijke pensioen.

    1. Dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Dan zou ik jouw volledige situatie moeten kennen en een wat diepere analyse hiervan maken. Maar ik ben geneigd te zeggen dat het wel invloed heeft.