Hoe kun jij je mentaal voorbereiden op je pensioen? Wanneer je met pensioen gaat, dan is de focus vaak op je financiële situatie, het afbouwen van je werk en het nadenken over je plannen na je pensioen. Maar wat doet het mentaal met je als je met pensioen gaat? En hoe kun je je daar goed op voorbereiden? En wat is de rol van je werkgever hierin? Je wilt tenslotte een goede overgang van een werkend persoon met een fulltime baan naar een gelukkig gepensioneerde die gezond oud wil worden. En het beruchte zwarte gat wil je voorkomen.
Employability is belangrijk
In je werkzame leven worden er tal van opleidingen en scholingstrajecten aangeboden op allerlei gebied. Het opleidings- en trainingsaanbod is gericht op kennis en vaardigheden. Maar ook bestaat er een groot aanbod gericht op de mentale aspecten van werk. Ook worden veel mensen begeleidt en gecoacht, juist in het mentale aspect van werken. Daarbij richten veel bedrijven zich niet alleen op het werken binnen het eigen bedrijf, maar ook daarbuiten. Employability, of in het Nederlands inzetbaarheid, is de werknemer aantrekkelijk maken en houden voor de arbeidsmarkt. Anders gezegd, je zorgt ervoor dat werknemers nu en straks betekenisvol werk kunnen doen. En daarbij ben je gericht op de werknemer, het bedrijf en de maatschappij.
Pensionering is één van de grootste veranderingen
Met pensioen gaan is een van de grootste veranderingen in je werkzame leven en heeft een grote impact. Alles wat je gewend bent, alles waar je structuur aan ontleent verandert volledig. Je krijgt nieuwe gewoontes en nieuwe structuren. Dat heeft grote impact. En hoe ga je daar mee om? Ik denk dat het de meeste mensen niet komt aanwaaien en dat je je daar echt goed op moet voorbereiden.
Rol werkgever
Voor werkgevers is het, zoals ik hiervoor schreef, belangrijk dat werknemers zich blijven ontwikkelen. Stilstand is vaak achteruitgang. Maar wat veel werknemers over het algemeen vooral zelf moeten doen, is met pensioen gaan. Op dit onderdeel zijn veel mensen nog op zichzelf aangewezen. Ik zie hier toch een grote rol voor de werkgever. Een grotere rol, dan veel werkgevers op dit moment pakken.
Belang en zorgplicht werkgever
Ik zie niet alleen een rol voor de werkgever, ik zie hierin ook een groot belang voor de werkgever. Wanneer je als werknemer je aan het voorbereiden bent op je pensioen, dan voegt een training of een opleiding gericht op – welk aspect dan ook van je werk dan ook – niet veel meer toe. Een goede mentale voorbereiding op je pensioen voegt juist wel veel toe. Voor jou als werknemer. Maar ook voor je werkgever. Want hoe beter jij voorbereid bent op je pensioen, hoe rustiger, zekerder en plezieriger jij de laatste fase van je werkzame leven kunt afronden. Daarnaast denk ik dat het bij goed werkgeverschap past, dat een werkgever jou in staat stelt om goed – en mentaal voorbereid – met pensioen te gaan.
Employability en pensioen
Een van de aspecten van employability is het ontwikkelen van werknemers gericht op hun leven buiten het bedrijf. Een van de aspecten van employability en pensioen is naar mijn mening dan ook dat je werknemer moet helpen ontwikkelen in de fase richting hun pensioen.
En bij die voorbereiding op je pensioen spelen drie belangrijke facetten een rol.
- Financiële aspecten van pensioen. Op deze website hebben we hier al veel over geschreven. Maak de juiste keuzes waardoor je pensioen perfect aansluit op je wensen en je doelen.
- Maak een plan, ook voor na je pensioen. Denk na over je leven na je pensioen. Pensioen is geen vakantie en vereist een goede voorbereiding en planning.
- Mentaal voorbereiden op je pensioen. Hoe verander jij jouw eigen mindset.
Lees ook
Waarom pensioencoaching best een goed idee is
Agendeer mentaal voorbereiden op je pensioen
Zet jouw mentale voorbereiding op jouw eigen agenda in de voorbereiding naar je pensioen. Maar betrek hier ook je werkgever in. Een werkgever heeft een belang en een zorgplicht. Trek hierin samen op. Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder.
Foto: The Coach Space via Pexels
Hanneke van Harten is coach persoonlijke ontwikkeling. Zij richt zich vanuit haar praktijk op het begeleiden en coachen van mensen die bijna met pensioen gaan of net met pensioen zijn. Zij is ook een veelgevraagd spreker en spreekt regelmatig over vraagstukken vanuit coaching en persoonlijke ontwikkeling.