De AOW-leeftijd stijgt langzaam maar zeker. Voor de komende jaren is duidelijk wanneer de AOW precies ingaat. Voor de jaren daarna is het nog onzeker. In deze blog een overzicht van wanneer de AOW-leeftijd is voor de komende jaren.
De ingangsleeftijd van de afgelopen en de komende jaren is:
- 2018: 66 jaar
- 2019: 66 jaar en 4 maanden
- 2020: 66 jaar en 4 maanden
- 2021: 66 jaar en 4 maanden
- 2022: 66 jaar en 7 maanden
- 2023: 66 jaar en 10 maanden
- 2024: 67 jaar
- 2025: 67 jaar
- 2026: 67 jaar
- 2027: 67 jaar
- 2028: 67 jaar en 3 maanden
- 2029: 67 jaar en 3 maanden
- 2030: 67 jaar en 3 maanden
- 2031 en verder : afhankelijk van de ontwikkeling van de levensverwachting
Wil jij weten wat jouw verwachte AOW-leeftijd is na 2031? Lees dan deze blog.
Vanaf 2031 is de ingangsleeftijd gekoppeld aan de levensverwachting van de gemiddelde 65-jarige Nederlander. 5 jaar van tevoren meet men wat die gemiddelde leeftijd is, en als die met meer dan 4,5 maand is gestegen, dan wordt de ingangsdatum met 3 maanden opgeschoven.
Eind 2025 meet het CBS wat de levensverwachting is. Als die met meer dan 4,5 maanden is toegenomen, dan wordt per 2031 de AOW-leeftijd met 3 maanden verhoogd.
Lees ook:
Pensioen is geen vakantie
Einde arbeidscontract
Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd eindigt nooit. De enige uitzondering hierop is het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Het is toegestaan om op die leeftijd de arbeidsovereenkomst van rechtswege te laten eindigen.
Veel oudere arbeidscontracten eindigen niet of eindigen op de 65-jarige leeftijd of de pensioendatum. Deze arbeidsovereenkomsten kunnen dus niet van rechtswege worden beëindigd op de AOW-ingangsdatum. Uiteraard is het dan wel toegestaan om als werknemer de arbeidsovereenkomst op te zeggen.
Foto: rgbstock.com
Jan van Harten is pensioenadviseur, financieel planner en financieel blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is bedacht en uitgewerkt door Jan van Harten
13 augustus 2019 bereik ik de pensioen gerechtige leeftijd en gaat mijn pensioen in 66 jaar en 4mnd
13 april 2019 wordt ik 66 jaar
Hoe en wanneer vraag ik AOW aan??
wanneer en hoe vraag ik AOW aan?
Hoe en wanneer je AOW kunt aanvragen kun je lezen in dit artikel: https://bijnametpensioen.nl/hoe-kun-je-een-aow-uitkering-aanvragen/
Ik werk nu 44 jaar in de bouw als timmerman en ben van 1959 .
De laatste jaren +/- 4 jaar werk ik via een uitzendbureau in de bouw . Dus ik val onder uitzend cao , ik heb wel recht op een aantal artikelen uit de bouw cao ( loon, seniorendagen , vakantiedagen ) maar volgens mij heb ik geen recht op de zwaarwerk regeling die in Bouw cao is afgesproken . De vraag is heb ik daar gelijk in?
En een bouwvakker die wel onder de bouw cao valt is die afhankelijk van de werkgever of die dat wel wil betalen ?
Hoi Huub, welke bepalingen uit welke cao van toepassing zijn valt een beetje buiten mijn expertise. Ik denk dat je deze vraag het beste kunt stellen aan het uitzendbureau waar jij voor werkt.
Als je op 27e jarig word welke datum word dan de 1e pensioen uitbetaling dezelfde maand of een maand later
Dan krijg je op de betaaldatum van die maand je uitkering uitbetaald. Dus dan krijg je 27e tot einde maand uitbetaald op de (meestal de) 23e.
Hallo ik ontvang op dit moment mijn naar voren gehaalde pensioenuitkering. Ik heb gekozen voor een hoog- laag constructie. Op 1 mei 2026 gaat mijn aow in. Dan gaat mijn pensioen dus zakken maar met mijn aow kom ik dan ongeveer op hetzelfde uit. Mijn vraag is nu op welke uitkering ik het beste de loonheffing kan toepassen, de aow of mijn pensioen?
Dat hangt van de hoogte af. Het advies van de Belastingdienst is om de heffingskorting toe te laten passen op de hoogste uitkering. Maar let op. Er verandert nog meer als je AOW krijgt. Lees daarom deze blog ook. https://bijnametpensioen.nl/waarom-moet-je-belasting-bijbetalen-over-je-pensioen/