Pensioen en echtscheiding – 5 tips

Als je in het verleden gescheiden bent, dan kan het zijn dat je ex-partner recht heeft op een deel van je pensioen en andersom. In dit artikel 5 tips over pensioen en echtscheiding!

Verrekening van pensioen na echtscheiding

Controleer het echtscheidingsconvenant. Ben je gescheiden vóór 1995, dan is de kans groot dat jullie in het convenant afspraken hebben gemaakt over de verdeling van pensioen. Die verdeling werd destijds niet verwerkt op de pensioenpolis. Mogelijk moeten jullie als het pensioen ingaat, het pensioen onderling verdelen. Controleer dus in het echtscheidingsconvenant wat je precies hebt afgesproken.

Is al het pensioen op je pensioenoverzicht voor jezelf?

Vraag bij de verzekeraar of het pensioenfonds of al het pensioen op jouw pensioenoverzicht ook daadwerkelijk voor jou is, of dat er nog een deel voor je ex is. Afhankelijk van het product, de pensioentoezegging en de gemaakt afspraken kan het zijn dat de rechten van je ex nog gewoon nog op jouw overzicht staan en nog een keer moeten worden afgesplitst.

Vaak blijkt dat wanneer er niet heel duidelijke afspraken op papier staan, je juist nog recht hebt op een deel van het pensioen van je ex.

Krijg jij nog pensioen van je ex-partner?

Ben je gescheiden en moet jij pensioen aan je ex-partner betalen? Misschien krijg jij ook nog pensioen van je ex-partner. Controleer hiervoor de huwelijkse voorwaarden en het echtscheidingsconvenant. Is voor jou niet duidelijk hoe het nu precies zit, neem dan contact op met een pensioenadviseur of je advocaat. Vaak blijkt dat wanneer er niet heel duidelijke afspraken op papier staan, je juist nog recht hebt op een deel van het pensioen van je ex.

Bijzonder partnerpensioen na echtscheiding

Controleer het partnerpensioen. Bij een echtscheiding wordt het tot dat moment opgebouwde partnerpensioen toebedeeld aan je ex-partner. Als jij komt te overlijden, dan krijgt je ex dus een uitkering. Maar als jouw partner komt te overlijden, dan krijg jij mogelijk ook een uitkering van het bijzonder partnerpensioen van je ex. Alleen als je in de huwelijkse voorwaarden of het echtscheidingsconvenant andere afspraken hebt gemaakt, dan geldt dit niet. 

Vergeet de lijfrenteverzekeringen niet

Pensioen is niet alleen wat je via je werk hebt opgebouwd. Ook zelf kun je pensioen opbouwen door middel van lijfrentes. Controleer dus ook de afspraken die zijn gemaakt over de lijfrenteverzekeringen.

print

Jan van Harten is pensioenexpert en adviseert mensen die met pensioen gaan. Hij begeleidt ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen. bijna met pensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *