Vervroegd met pensioen na een scheiding

Bij een scheiding wordt pensioen verdeeld en vaak wordt er ook een onderhoudsverplichting afgesproken. Vervroegd met pensioen na een scheiding kan dan consequenties hebben. In deze blog ga ik in op verschillende aspecten. Misschien heeft jouw ex-partner recht op een deel van jouw werknemerspensioen. Of andersom, heb jij recht op een deel van het ouderdomspensioen van je ex-partner. Hoe werkt dat dan wanneer je vervroegd met pensioen gaat? Ook wanneer er een onderhoudsverplichting is afgesproken kan vervroegde pensionering consequenties hebben.

Je ex-partner krijgt een deel van jouw pensioen

Wanneer je bij de scheiding pensioen verevening hebt afgesproken krijgt je ex-partner een deel van jouw ouderdomspensioen. Vaak is dat de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. De ex-partner heeft dan recht op uitbetaling van een deel van het ouderdomspensioen. Wanneer je dit op tijd doorgeeft aan de uitvoerder, dan zal de uitvoerder dit deel rechtstreeks uitbetalen. Het pensioen gaat in op de pensioendatum van jou. Wanneer jij besluit vervroegd met pensioen te gaan, dan krijgt je ex-partner het deel dat bij de scheiding is toebedeeld ook eerder. De uitbetaling begint dan op de eerdere pensioendatum.

Overigens, wanneer je later met pensioen gaat, dan krijgt je ex zijn of haar deel ook later. Het werkt dus beide kanten op.

Jij krijgt een deel van het pensioen van je ex

Het gaat vaak niet alleen om jouw eigen ouderdomspensioen. Wanneer jullie hebben besloten om pensioen te gaan verdelen, dan geldt dat ook andersom. Dus dan heb jij ook recht op een deel van het pensioen van jouw ex-partner. Maar wanneer jij een deel van het pensioen van je ex-partner krijgt en je gaat vervroegd met pensioen, dan betekent dat dus niet dat jij het deel van je ex-partner ook eerder krijgt. Het pensioen van je ex-partner volgt de pensioendatum van de ex-partner. Jij krijgt dat deel dus pas wanneer hij of zij met pensioen gaat.

Onderhoudsverplichting en vervroegd pensioen na scheiding

Wanneer er een onderhoudsverplichting is afgesproken kan het feit dat je vervroegd met pensioen gaat ook consequenties hebben. Wanneer degene die de onderhoudsverplichting moet betalen eerder met pensioen gaat, neemt het inkomen van diegene af. En daardoor neemt de draagkracht af, waardoor diegene een lagere of geen onderhoudsverplichting meer kan betalen.

Rechtbank Noord-Holland heeft begin dit jaar een uitspraak gedaan in een vergelijkbare casus. Daarin was een onderhoudsverplichting afgesproken die een vrouw aan haar ex-man moest betalen. Het werk werd echter te zwaar en zij besloot vervroegd met pensioen te gaan. Hierdoor kon zij niet meer de onderhoudsverplichting betalen en heeft verzocht om een verlaging. De man was het hier niet mee eens en stelde dat hij niet de consequenties hiervan mocht krijgen. De rechter stelde de vrouw in het gelijk. Zij mocht dus vervroegd met pensioen en de onderhoudsverplichting werd verlaagd.

Lees ook:
Gescheiden en pensioen, let op! – Een checklist

Bij vervroegd pensioen niet helemaal los van elkaar na een scheiding

Na een scheiding ben je vaak niet helemaal los van elkaar. Wanneer er sprake is van een onderhoudsverplichting of van pensioen, dan ben je in een bepaalde mate nog steeds financieel afhankelijk van elkaar. Maar ook afhankelijk van de keuzes van de anders. Ook wanneer het gaat om vervroegde pensionering.

Foto: Erik Mclean – Pexels.com

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *