Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom in deze blog 9 vragen die je jezelf moet stellen als je met pensioen gaat.
1. Wil je in de eerste jaren meer pensioen?
De eerste van de 9 vragen die je jezelf moet stellen als je met pensioen gaat is de vraag of je de eerste jaren meer pensioen wilt? Het is mogelijk om in de eerste 5 of 10 jaar van je pensioen een hogere pensioenuitkering te ontvangen. Daarna krijg je levenslang een lagere uitkering. Op deze manier haal je jouw pensioengeld iets meer naar voren en heb jij de beschikking over meer geld in de eerste jaren van je pensioen, waarin je vaak nog vitaler bent dan op latere leeftijd.
Lees ook:
Variatie: Kies jij eerst wat meer en daarna wat minder pensioen?
2. Wil je eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen?
De meeste mensen gaan op of rond de AOW-leeftijd met pensioen. Maar dat hoeft niet. Je mag met pensioen gaan wanneer jij dat wilt en je het financieel kunt veroorloven. Wanneer je eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen gaat, ontvang je uiteraard nog geen AOW-uitkering en betaal je een hoger belastingtarief. Maar dat kun je voor een groot deel opvangen uit je eigen pensioen door te kiezen voor een overbruggingspensioen.
Lees ook:
Profiteer van een overbruggingspensioen
3. Hoe zit het met je partnerpensioen?
Wanneer je een partner hebt is het goed om te kijken of er voldoende partnerpensioen is. Mocht je partnerpensioen niet voldoende zijn, kun je een deel van je eigen pensioen omruilen voor meer partnerpensioen. Heb je wel een partnerpensioen, maar geen partner, of het gewoon niet nodig, dan kun je het partnerpensioen omruilen voor meer pensioen voor jezelf.
Lees ook:
Wel of niet partnerpensioen uitruilen?
4. Keert je pensioen automatisch uit of moet je een pensioen aankopen – oftewel shoppen?
De meeste pensioenfondsen keren als jij met pensioen gaat het opgebouwde pensioenbedrag aan jou uit. Maar in steeds meer pensioenregelingen bouw je niet meer een pensioenuitkering, maar een pensioenkapitaal op. Dat kapitaal is een bedrag ineens. Dat bedrag wordt niet aan jou uitgekeerd, maar moet jij gebruiken om een pensioen aan te kopen. Als je kijkt op mijnpensioenoverzicht.nl wordt dat indicatief pensioen genoemd. Als je een kapitaal hebt, moet je dus gaan shoppen op de pensioendatum.
Lees ook:
Pensioen aankopen op de pensioendatum, shoppen met je pensioenkapitaal
5. Hoeveel heb je maandelijks nodig na je pensioen?
Hoeveel heb jij straks nodig om van de leven? Dat is een belangrijke vraag om jezelf te stellen voordat je met pensioen gaat. Want hoeveel er straks binnenkomt (pensioen en AOW) is net zo belangrijk als hoeveel er uit gaat. Door een goed overzicht te maken van je eigen uitgaven, heb je een goed beeld van hoe je inkomsten zich verhouden tot je uitgaven. En voorkom je verrassingen.
Lees ook:
Hoeveel pensioen heb je nodig? Check altijd eerst je uitgaven
6. Heb je voldoende buffer?
Om kleine en grote tegenvallers op te vangen is het belangrijk om een buffer te hebben. Heb jij voldoende buffer ook als je met pensioen gaat?
Lees ook:
Besparen en ontsparen na je pensioen
7. Eerst je spaargeld of eerst je pensioen?
Wat ga jij het eerst aanspreken? Eerst je spaargeld of laat je zoveel mogelijk je pensioen uitkeren en probeer je jouw spaargeld zoveel mogelijk te laten staan? Wanneer je ervoor kiest om eerst je pensioen zoveel mogelijk uit te keren heb je tot je ongeveer 85 jaar bent altijd de beschikking over meer geld. Rond je 85e is het kantelpunt. Besluit je eerst je spaargeld op te maken, dan krijg je meer en hoger pensioen uitgekeerd. En dat resulteert in meer geld na je 85e. Aan jou de keuze.
Lees ook:
Spaargeld of pensioen, wat maak jij het eerste op?
8. Hoe ga jij inflatie opvangen?
Alles wordt ieder jaar een beetje duurder. Wanneer je werkt, wordt dat vaak opgevangen door salarisverhogingen. Maar hoe gaat dat met jouw pensioen? Sommige pensioenen worden geindexeerd. Dus als er voldoende geld is binnen het pensioenfonds, stijgt je pensioen. Maar dat is lang niet altijd het geval. En hoe ga jij dan de prijsstijgingen opvangen? Heb je ruimte in je pensioen? Of heb je voldoende spaargeld?
Lees ook:
Inflatie en pensioen – wat betekent inflatie voor jouw pensioen?
9. Heb je een eigen woning met overwaarde?
Wanneer je een eigen woning hebt met overwaarde, kun je er over denken om deze overwaarde te benutten na je pensionering. Dat kan op twee manieren. Je kunt verhuizen naar een goedkopere woning of een huurwoning. Of je sluit een (extra) hypotheek waarmee je de overwaarde nu al aan je laat uitbetalen.
Lees ook:
Hypotheek, aflossen of juist extra lenen?
9 vragen als je met pensioen gaat
Wanneer je met pensioen gaat en keuzes maakt, dan zijn die vaak onomkeerbaar. Eens gekozen blijft gekozen. Daarom deze 9 vragen die je jezelf moet stellen als je met pensioen gaat. Want je kunt beter voorkomen dan genezen. Zeker als het om je pensioen gaat.
Deze 9 vragen staan niet los van elkaar. Een compleet overzicht en inzicht in jouw totale financiële situatie is dan ook erg belangrijk als jij nadenkt over jouw pensioen. Heb je daar hulp bij nodig? Klik dan op onderstaande knop en kom meer te weten over de mogelijkheden van pensioenadvies.
Foto: Andrea Piaquadio – Pexels.com
Jan van Harten is pensioenadviseur, financial planner en financial blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is een initiatief van Jan van Harten.
Beste heer van Harten, Na een berekening te hebben gemaakt via de site “bereken het” kom ik tot een opzienbarende conclusie; althans in mijn geval. Met pensioen gaan op 60, scheelt onder de streep uiteindelijk maar € 45.000,00 dan wanneer het ABP-pensioen pas uitkeert van 67 jaar en dus tot die leeftijd wordt doorgewerkt. Ik ben uitgegaan van een te verwachten leeftijd van 90 jaar en klein deel van het pensioen voor 67 laten uitkeren (het minimale bedrag). Heeft u enig idee waarom dit maar een relatief klein bedrag scheelt? Uw reactie stel ik op prijs.
Ton, dat is op basis van de informatie die jij hebt gegeven lastig te verklaren. Het kunnen namelijk meerdere dingen zijn. Belastingdruk, hoogte inkomen en verder van de gebruikte rekenmethodiek. Maar de conclusie is geen verrassing voor mij. Het naar voren halen van pensioen levert in bepaalde situaties geen hogere belastingdruk op maar een lagere. En als je dat meeneemt, dan compenseert dat voor een deel het gemis aan pensioenopbouw.