15 blogs – alles wat je moet weten over de RVU

Het is mogelijk om een RVU-regeling af te spreken, waardoor je 3 jaar eerder kunt stoppen met werken en met pensioen kunt gaan. Over deze regeling hebben wij meerdere blogs geschreven. Om je een goed en volledig overzicht te geven hebben wij ze overzichtelijk op een rij gezet. Hier moet je dus zijn als om alles wat je moet weten over de RVU te lezen. 15 blogs met alle antwoorden op jouw vragen over de RVU-regeling.

Sinds wanneer geldt de RVU-regeling?

Het is sinds 2021 mogelijk om een RVU-regeling af te spreken. Alles over de invoering van de regeling lees je hier.

Vervroegd uittreden is vanaf 2021 weer mogelijk

Tot wanneer geldt de RVU-regeling?

De RVU-regeling kan worden afgesproken vanaf 2021 en dit is mogelijk tot en met 2025. Je mag uiterlijk 31 december 2025 toetreden tot de regeling en die mag dan nog maximaal 3 jaar duren tot en met 31 december 2028. Of de regeling verlengd wordt, is nog onzeker.

De RVU-regeling wordt verlengd? Of toch niet?

Hoe hoog is de RVU-uitkering?

In een overzicht waarin je alles leest wat je moet weten over de RVU, mogen bedragen niet ontbreken. Er geldt een maximaal bedrag. Dat bedrag wordt ieder jaar bijgesteld. Dit jaar is het maximale bedrag € 2.182,- bruto per maand. Wat dat precies betekent, en hoeveel je daar netto aan overhoudt, dat lees je in de volgende blog.

Het RVU-bedrag 2024 bruto en netto vind je hier

Is de RVU ineens uitbetalen slim?

De RVU-uitkering kan per maand worden uitbetaald, maar ook ineens. Je krijgt dan op het moment dat je stopt met werken een groot bedrag ineens. Dat is vaak wel prettig, maar of het gunstig is, is nog maar de vraag.

De RVU ineens uitbetalen is vaak ongunstig

Heb je recht op een RVU-uitkering?

Een RVU-regeling is geen automatisch recht. Niet iedereen komt in aanmerking voor een RVU-regeling. Aan de hand van een stappenplan kun jij bepalen of je er recht op hebt.

Heb jij recht op een RVU-uitkering

Geen recht, toch een RVU-regeling?

Ook wanneer je geen recht hebt op een RVU-regeling, kun je toch in aanmerking komen voor een RVU-uitkering. Dat kan wanneer je werkgever mee wil werken en voor jou een individuele RVU-regeling afspreekt. In de volgende blog lees je 5 redenen waarom een werkgever mee zou willen werken.

RVU, 5 redenen waarom een werkgever mee wil werken

Hoe gebruik je de RVU-regeling?

Wanneer je gebruik maakt van de RVU-regeling, dan is de uitkering alleen vaak niet voldoende om van rond te komen. Vaak wordt dan pensioen of privé-vermogen gebruikt om de uitkering aan te vullen.

RVU, hoe gebruik je die bij vervroegd uittreden?

Hoeveel pensioen is toegestaan naast je uitkering?

Wanneer je naast je uitkering, ook je pensioen laat ingaan, dan is het natuurlijk de vraag hoeveel pensioen je mag laten uitkeren naast je RVU-uitkering.

Hoeveel pensioen is toegestaan naast je RVU-uitkering

Mag je bijverdienen naast je RVU?

Soms is het financieel aantrekkelijk of noodzakelijk om nog wat bij te verdienen naar je uitkering. Maar mag je naast een RVU nog wel werken en bijverdienen?

Mag je bijverdienen als je een RVU-uitkering krijgt?

Waar moet je op letten als je nog vakantiedagen hebt?

Wanneer je gebruik maakt van de RVU-regeling dan eindigt je dienstverband. Je moet dan iets doen met je eventuele vakantiedagen die je nog over hebt. Let op hoe je dit afspreekt met je werkgever, want het kan ongunstig uitpakken voor je werkgever.

RVU en verlof opnemen

Gaat het goed met het partnerpensioen?

Wanneer je met RVU gaat, dan stopt je dienstverband. In sommige pensioenregelingen vervalt dan het partnerpensioen geheel of gedeeltelijk. In die situaties moet je dus extra goed opletten en op tijd maatregelen nemen.

Let op je partnerpensioen bij een RVU

Waarom zou je gebruik maken van de RVU?

Wanneer je gebruik mag maken van de RVU-regeling, komt vervolgens de vraag aan jezelf. Wil jij gebruik maken van de RVU-regeling. In de volgende blog lees je de belangrijkste overwegingen.

Waarom wel of niet de RVU-regeling gebruiken?

Is gebruik maken van een RVU-regeling slim of niet?

Is het slim om van de RVU-regeling gebruik te maken? Je krijgt een vergoeding van je werkgever om eerder te stoppen. Maar vaak lever je ook een flink stuk in.

RVU, slim of niet? 2x een voorbeeld

Parttime werken als alternatief

Wanneer je tot de conclusie komt dat een RVU-regeling misschien niet goed uitpakt voor jou, dan kun je ook overwegen om parttime te gaan werken. Je stopt dan niet volledig met werken, maar je gaat het wel rustiger aan doen.

Vergeet de RVU, ga parttime werken

De meest gestelde vragen

Tenslotte krijg je een overzicht van de meest gestelde vragen over de RVU-regeling.

De 5 meest gestelde vragen over de RVU-regeling

Ik hoop dat ik je met deze blog een goed en volledig overzicht heb gegeven. En hopelijkweet je nu ook echt alles wat je moet weten over de RVU. Kom je er toch nog niet helemaal uit, of wil je hulp bij het maken van berekeningen? Klik dan op onderstaande button en kom alles te weten over onze adviesmogelijkheden.

Foto: Tiger Lily – Pexels.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 reacties

  1. Hallo Jan , als je vlak voor je rvu aanvraag staat en :
    – je wordt ziek , kan dan de rvu nog aangevraagd worden ?
    – je rvu is reeds aangevraagd en goed gekeurd en je wordt dan ziek, wat gebeurt er dan ?

    1. Wanneer je ziek bent kun je wel RVU aanvragen. De vraag is alleen altijd of dat een verstandige keuze is. Bij ziekte geldt loondoorbetaling, pensioenopbouw etc. Wanneer je van RVU gebruik maakt, dan neem je ontslag en ga je (deels voor eigen rekening) met pensioen.
      Als de RVU is aangevraagd en je baan is opgezegd, dan hangt het van de afspraken af of je dat nog ongedaan kunt maken. Wanneer je daar concreet afspraken over vastlegt, dan is daar nooit discussie over.

  2. Jan,
    Even een vraag ik zie dat je mag werken naast de RVU echter in onze CAO staat dat ik dit niet krijg zie regel uit CAO: 2. Geen recht op een uitkering heeft de werknemer die recht heeft op een WGA en/of
    een IVA-uitkering en daarnaast geen loon uit arbeid ontvangt. Echter de muren komen op mijn af na een half jaar RVU, en nu via via ben ik benadert om op een taxibusje te werken voor schoolkinderen voor 3 dagen. Wie controleert mijn of ik daadwerkelijk niet werk.

    1. Hoe dit gecontroleerd wordt, en of het wordt gecontroleerd weet ik niet. Het risico dat je loopt is dat je uitkering wordt stopgezet.
      Het is voor zover ik weet wel mogelijk om vrijwilligerswerk te doen.

  3. Goedemorgen Jan,
    Bij mijn werkgever kan ik 1 jaar gebruik maken van de RVU. Dat houd voor mij in dat ik pas in februari 2026 gebruik kan maken van de RVU. Kan ik er nog gebruik van maken als ik mij eind 2025 aanmeld?

  4. Hallo Jan,
    Ik ben sinds 1 juni 2023 vervroegd met pensioen ,en wel op 61,5 jaar.
    Dit is niet met een RVU.
    Mag ik nu wat bijverdienen in de schoonmaaksector,????
    dit word dan bij”” werk uit overige inkomsten”, aan belasting opgegeven,begreep ik.
    Vorig jaar hen ik U de vraag ook voorgelegd.
    Omdat ik meer dan 5 jaar voor de pensioengerechtigde leeftijd ben gestopt,was dat nog niet mogelijk.
    Echter zou de regeling dit jaar misschien veranderen naar 10 jaar.
    Is dat nu zo?
    Ik kan het nergens vinden,vandaar nog eens mijn vraag aan U.
    Bij voorbaat dank!!

    1. Als je minder dan 10 jaar voor de AOW-leeftijd vervroegd met pensioen bent gegaan mag je gewoon weer gaan werken en bijverdienen. De regels zijn met terugwerkende kracht versoepeld.

      Overigens, als je een intentieverklaring hebt ingevuld, dan geeft de Belastingdienst aan dat het gaat om de intentie op het moment van stoppen met werken. Als je daarna alsnog aan het werk gaat – terwijl dat eerst niet je intentie was – dan zien zij daar geen bezwaar in. Alleen die situatie is wat onzeker, want wanneer is het wel of niet bezwaarlijk? Dat blijft lastig en je wilt als je weer gaat werken geen discussie of kans op discussie met de Belastingdienst.

      Maar gelukkig dus goed nieuws, de termijn is opgerekt naar 10 jaar en dus kun je zonder meer gaan werken en is er geen kans op discussie met de Belastingdienst.