Je gaat bijna met pensioen. Je moet het alleen nog even regelen. Hoe pak je dat in de praktijk aan? Welke stappen moet je zetten? Waar moet je op letten? bijnametpensioen.nl wil mensen helpen inzicht en overzicht te krijgen. In dit overzicht zetten wij de 5 belangrijkste stappen op een rij aan de hand van verschillende artikelen van deze website.
1. Wanneer ga je met pensioen?
De meeste mensen gaan met pensioen wanneer de AOW ingaat.
Op welke leeftijd gaat de AOW in?
Maar is dat de meest logische datum om met pensioen te gaan? Belangrijk is om vast te stellen hoeveel pensioen je wanneer krijgt en of dat voldoende is.
Wat wordt mijn pensioendatum? Een stappenplan
Zoals je kunt lezen in dit artikel is het belangrijk om vast te stellen hoeveel je nodig hebt. Het goed in beeld brengen van je uitgaven is dus erg belangrijk.
Hoeveel pensioen heb jij nodig? Check je uitgaven
2. Aanvragen van je AOW en pensioen
Wanneer je met pensioen gaat, dan moet je zelf je AOW en je pensioen aanvragen. In de volgende artikelen lees je hoe je dat moet doen.
Hoe kun je een AOW-uitkering aanvragen
Hoe kun je pensioen aanvragen op de pensioendatum
3. Je pensioen aanpassen
Het is mogelijk om je pensioen op maat aan te passen. Je kunt je pensioen iets eerder laten ingaan, maar het is ook mogelijk om je pensioen uit te stellen. Ook kun je de hoogte laten variëren. Eerst een tijdje wat meer, daarna wat minder. En je kunt verschillende pensioenvormen tegen elkaar uitruilen.
Alle keuzemogelijkheden worden uitgelegd in de volgende artikelen.
Keuze op de pensioendatum
Eerder met pensioen, de pensioendatum vervroegen
Later met pensioen, de pensioendatum uitstellen
Kies jij eerst wat meer pensioen en daarna wat minder?
Meer of minder partnerpensioen – uitruil
4. Pensioen aankopen
Wanneer je pensioen hebt opgebouwd in een beschikbare premie regeling of een kapitaal hebt opgebouwd, dan moet je op de pensioendatum een pensioen aankopen. Hoe dat werkt en of het moment nu gunstig is, lees je in de volgende artikelen.
Pensioen aankopen op de pensioendatum, shoppen met pensioenkapitaal
Doorbeleggen na de pensioendatum – variabel pensioen
Pensioen Aankoop Indicator
5. Deeltijd pensioen
Misschien ben je tot de conclusie gekomen dat je niet in een keer volledig met pensioen wilt gaan, maar kies je eerst voor een afbouw scenario. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.
Deeltijdpensioen en minder gaan werken
Minder werken en de 80-90-100 regeling
Jan van Harten is pensioenadviseur, financieel planner en financieel blogger. Hij adviseert mensen die met pensioen gaan of hier over nadenken. Hij begeleidt daarnaast ook ondernemingsraden bij pensioenvraagstukken en helpt werkgevers met het inrichten van pensioenregelingen.
bijnametpensioen.nl is bedacht en uitgewerkt door Jan van Harten
Ik ben 63 jaar. Als ik volgend jaar gebruik wil maken van de nieuwe regeling, dan zou ik 3 jaar, 1764 euro bruto krijgen. Hoeveel krijg ik dan op mijn 67ste. Betaalt mijn werkgever mijn pensioen die 3 jaar door?
Vanaf je 67 krijg je jouw AOW en je pensioen. Hoeveel dat is kun je zien in http://www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Of je werkgever je pensioenpremie doorbetaalt hangt af van je cao
Hallo volgend jaar 40 jaar in dienst bij de gemeente in de buitendienst als ABS beheerder iets wat in de zware beroepen valt denk ik ?
Ik zou volgend jaar als ik 65 wordt willen stoppen met werken ! Dus dat is 2 jaar en 3 maanden eerder.
Wat kan ik dan van de werkgever verwachten ? Hoeveel bruto per maand en loopt mijn pensioen door tot 67 jaar ?
Dat hangt van je cao af. Als er een RVU regeling in de cao staat, kun je daar aanspraak op maken. Maar er zijn nog veel cao’s waar dit nog niet in staat. Het bedrag is recent aangepast. lees hiervoor https://bijnametpensioen.nl/rvu-bedrag-naar-e-1-847/
Wanneer je een RVU regeling krijgt, stopt je pensioenopbouw.
Hallo Jan kan je vertellen hoe precies de RVU regeling werkt ?
Want staat inderdaad in het cao gemeente!
is dat gunstig als je er gebruik van gaat maken ?
Ik heb hier een artikel over geschreven. https://bijnametpensioen.nl/rvu-hoe-gebruik-je-deze-bij-vervroegd-uittreden/
Hierin worden jouw vragen beantwoord
Hallo Jan,
Als ik gebruik maak van deze regeling wordt mijn dienstverband dan beeindigd door mijn werkgever? Heb ik dan nog recht op een transitievergoeding?
Als je van deze regeling gebruik maakt dan heb je geen recht op een transitievergoeding. Je gaat met pensioen. Dat is iets anders dan wanneer op initiatief van je werkgever het dienstverband wordt beëindigd.
hallo jan
ik ben nu 63 46 jaar in 5 ploegen gewerkt
en op me 62 jaar kwam ik in de ww en heb weer een baan maar ik heb zo veel pijn
in me handen
en wil met pensioen hoe pak ik dit aan ik moet tot 30-12-24 dan krijg ik pas met AOW
mijn vrouw gaat over 5 maanden met pensioen
ik hoor graag wat ik kan doen
mvg
cor
Hoi Cor, het is denk ik zaak om in beeld te brengen hoeveel jij maandelijks nodig hebt. Nu en straks na je pensioen. Vervolgens kun je kijken hoeveel je pensioen en AOW netto is. Als dat meer is dan je maandelijks nodig hebt, dan kun je overwegen je pensioen te vervroegen. Berekeningen daarvoor kun je maken in de portal van je uitvoerder. Kom je er niet helemaal uit, dan adviseer ik je een adviseur in de arm te nemen. Eventueel zou ik dat ook voor je kunnen doen. Als je dat wilt, moet je even een berichtje sturen via het contactformulier. Dan neem ik snel daarna even contact met je op
Hallo Jan, Ik wordt in september 65 en mag officieel in Juli 2023 met pensioen. Ik werk in de Zorg en ben aan het overwegen om mijn pensioen te vervroegen en in Juli van dit jaar te stoppen. Echter durf ik de stap nog niet te zetten omdat ik niet goed genoeg weet waar ik allemaal op moet letten.
Ik heb meer vragen die ik graag aan je zou willen stellen voordat ik deze stap maak.
Zou jij contact met mij willen opnemen?
Ik heb je een privé bericht gestuurd.